Oldal kiválasztása

A bemelegítés fontos és elengedhetetlen. Felkészíti a szervezetünket az edzésre, összehangolja az agyat és a testet. Ahhoz, hogy teljesítményünket optimalizáljuk, illetve megelőzzük a sérüléseket, elengedhetetlen az edzés előtti bemelegítés. Minden sportolónak a könyökén jön ki a sok jó tanács, amit az edzők adnak ezzel kapcsolatban, mégis hajlamosak elfelejteni, hogy az edzés egyik legfontosabb szakaszáról van szó.

Az edzésnek négy különböző szakaszát különböztetjük meg. A bemelegítést, magát az edzést, amikor a gyakorlatokat végezzük, a levezetést, valamint a nyújtást (erről legközelebb). A bemelegítés és a nyújtás borzasztóan fontos, több szempontból is. Előbbi azért, mert izmaink számára elengedhetetlen, hogy felkészítsük őket az edzésre. Utóbbi pedig azért, mert izomzatunk a sportolás után megrövidül, nyújtással azonban visszaállíthatók a terhelési szakasz előtti állapotra.

A bemelegítés jótékony hatásai

Sosem lehet eléggé hangsúlyozni, milyen fontos szerepe van a bemelegítésnek az edzés előtt. Növeli az izmok vérellátását és serkenti a vérkeringést. Felkészíti az idegrendszert az edzésre, úgymond összehangolja az agyat és a testet, valamint csökkenti a sérülések bekövetkezésének esélyét is.

A bemelegítés során több szervrendszerünk működését kell nyugalmi állapotból munkahelyzetbe hozni. A mozgatórendszerek állapota megváltozik úgy, hogy a fizikai terhelést el tudják viselni. Ilyenkor az ízületekben lévő nedvtermelés is fokozódik, ezáltal az ízfelszínek között csökken a súrlódás.

Bemelegítés alatt a szívműködés erőteljesebbé válik. A pulzusszám megemelkedik, ez pedig fokozza a vér oxigénszállító kapacitását is. Az egyik legfontosabb esemény, amikor a test hőszabályozása megváltozik. A jó bemelegítés jele, hogy megindul a verejtékezés. Előnye továbbá az is, hogy a szalagok sokkal rugalmasabbá és ellenállóbbá válnak, ezáltal csökken a sérülésveszély is. A terhelésre mindenképp fel kell készítenünk a szív- és érrendszert is úgy, hogy fokozatosan növeljük az intenzitást. Ezáltal elérünk egy bizonyos pulzusszámot, amelyre a testnek szüksége van. (Forrás)

Lehet olyan bemelegítést is csinálni, amire emlékszünk általános iskolából, fejkörzésből indítva, vállkörzés, csípő, derék és így tovább, de találni jó videókat is. NE HAGYJÁTOK KI, HISZEN AZ EGÉSZSÉGÜNK MINDENNÉL FONTOSABB!

Íme egy bemelegítés videó: